Den tyska utmärkelsen för enligt 1957 års utförande 1957 Järnkors av 2:a klassen. courtesey of the 57 Forum on German Combat Awards Text O. Janson 2012-01-13 |
||||
Kravet för 2:a klassens Järnkors var att ha utmärkt sig modigt inför fienden eller ha utfört en handling som vida överskred vad som kunde förväntas av soldaten. I början på kriget hade 2:a Klassens Järnkors hög status med allt eftersom kriget gick gick det inflation i statusen. Om man betänker att under 2:a Världskriget delades det ut ca 500 000st. Järnkors av 2:a klass, 300 000st. av 1:a klass och 7 313st. Riddarkors, så är det kanske märkligt att det svåraste Järnkorset att få tag på som samlare, när det gäller den nya formen 1957, är den lägsta graden dvs. Järnkors av 2:a klass. Kanske var veteranerna inte så intresserade av att ståta med denna utmärkelse eller så var det bara trötta på allt vad krig heter.
En lista över de
som skulle få Järnkors av 2:a klass.
När det gäller de tidigaste utmärkelserna av 1957 års Järnkors av 2:a klass så skall man titta efter S&L samt Deumer. Dessa tidigaste är märkta på ringen med ”3” för Deumer och ”4” för S&L. Dessa siffror stämmer överens med de Järnkors som gjordes av respektive tillverkare under kriget. Dessa kodsiffror hade bara innebörd under kriget, men de är en hjälp för oss idag att bestämma tillverkaren av medaljen. Det finns också tidiga Järnkors ifrån 60-talet som helt saknar märkning. En märkbar skillnad mellan Deumer och S&L är insidan på den pärlsatta ramen:
Medaljer ifrån 70-talet saknar märkning och har en mattsvart yta på centrum medan tidiga medaljer har en emaljerad ytbehandling. Såväl Järnkors ifrån 50-, 60- och 70-talet har en kärna av järn, dvs de är magnetiska. Det var först på 80-talet som man började göra kärnor av billiga legeringar som inte är magnetiska. En omagnetisk kärna skvallrar direkt om en 80-tals eller senare tillverkning.
Här är en mycket tidig Wilhelm Deumer, Lüdenscheid, märkt med en Trea (3) Lägg märke till att eklövet i centrum har samma höjd som den inre pärlade ramen.
Här nedan är en tidig Wilhelm Deumer, Lüdenscheid
Här är en Steinhauer & Lück, Lüdenscheid
Detta JK är tillverkat av Deschler & Sohn
Lägg märke till upphängningen av ringen modell Deschler
På 1970-talet kan man se att siffran 3 i 1813 har hamnat lite högre både för Deumer och S&L.
Nytillverkade för samlare
Nytillverkade kopior Här nedan är ett par dåliga kopior. Se vilka ringar som är lödda på korset.
courtesey of the 57 Forum on German Combat Awards
|