De tyska utmärkelserna enligt 1957 års utförande

Övriga godkända Utmärkelser

courtesey of the 57 Forum on German Combat Awards

Text O. Janson 2012-05-04

 

Sköldar ifrån fälttåg
Vinterslaget i Öster 1941/42
Armbindlar ifrån fälttåg

 

Sköldar ifrån olika tyska fälttåg

Sköldar ifrån olika härtåg bars permanent på uniformens vänstra överarm. De som hade fått mer än en sköld bar den andra 5mm under den första. Det fanns under kriget officiellt instiftade sköldar.

 

 

Här är utdrag ur en tysk beskrivning av olika sköldar ifrån 1957.

 


 

Narvikskölden

Narvik skölden fanns i två utföranden: I silver för flyget och hären och guld för marinen. Den instiftades 19 augusti 1940 till minne om slaget staden Narvik i Nordnorge mellan 9 april och 9 juni 1940. Engelsmännen hade landsatt trupper där och mycket hårda land och sjöstrider ägde rum där, som nästan bröt tyskarnas ockupation. I och med anfallet på Frankrike den 10 maj såg sig engelsmännen tvingade att kraftsamla och drog sig tillbaks den 9 juni.

 

En tidig Narvik sköld i Guld för Marinen.

 

Narvik sköldar i Silver var avsedda för övriga truppslag.

Mycket tidig Narvik i silver

Courtesy of Mike Yokum

 

En mellanperiodstillverkad Narviksköld.

 

 

 

 

Cholm och Demjansk

 I början av januari 1942 tappade tyskarna initiativet när de försökte anfalla Moskva. Initiativet övertogs av de sovjetiska styrkorna under ledning av general Georgy Zhukov. I den norra sektorn av östfronten genomförde sovjetiska styrkor en stor motoffensiv som tvingade tyskarna till reträtt. Vid Demjansk inringades en hel armékår och en annan tysk styrka inringas i den lilla staden Cholm.

Det fanns två vägar genom träsken som täcker området mellan sjöarna Seeliger och Ilmen. Dessa vägar går genom städerna Demjansk och Kholm.

 

Cholmskölden

 Cholm Skölden instiftades 1 juli 1942 till minne om slaget vid Cholm. I början av januari 1942 hade tyskarna kört fast på den norra fronten. Röda armén inringade en tysk styrka i den lilla ryska staden Cholm eller Kholm som den heter idag i Ryssland. Under belägringen försörjdes de tyska trupperna enbart med flyg.

Kampgrupp (Battle Group) Scherer och 105 dagar i Cholm

 En liten styrka som kallades Kampgrupp Scherer blev kringränd vid Cholm medan en hel armégrupp på 100 000 man blev instängd vid Demjansk.

Vid Cholm fanns bara 5 500 tyskar under befäl av generalmajor Theodor Scherer. De höll ut i 105 dagar och fick utstå 100 ryska infanteri angrepp. De sovjetiska försöken att krossa den tyska styrkan Kampgrupp Scherer på ca 5500 man misslyckades och försvararna höll sin motståndsficka fram tills de avlöstes i maj samma år.

Vi kan notera att bara 42 av de ryska anfallen stöddes av stridsvagnar. När garnisonen blev undsatt, återstod bara 1 200 överlevande tyskar. Efter dessa strider fick generalmajor Scherer Riddarkorset och hans män hyllades som hjältar över hela Tyskland.

Här är omslaget till boken Belägrad med gen. Scherer på omslaget.

Idag är Kholm en sovstad i Ryssland. Vägen ifrån Dejansk till Kholm är än idag kantad av kratrar på båda sidor i de blöta ogästvänliga myrmarkerna. En del byar har fortfarande kvar ruiner på höglänt terräng. Detta gäller i synnerhet kyrkor som man inte brydde sig om under Sovjettiden. Ryssarna har rest upp ett antal minnesmärken på platsen.

 På bilden nedan ser vi en karta och de olika platserna för slaget.

 

 

 

 

 

En tidig Cholm sköld efter inneslutningsstriden vid Cholm 1942.

 

Dessa sköldar finns också i gulmetall men det är mindre vanliga

 

 

Floden Lowat i början av 1942

Samma plats idag

Ett av de få kvarvarande husen vid floden Lowat idag

Det ryska minnesmärket över stupade.

 

 

 

Demjanskskölden

 Denna sköld instiftades 25 april 1943 för att hedra de trupper ur 16:e Armén som stridit där. I Demjansk området var en hel armégrupp på ca 100 000 man omringad ifrån den 8 februari 1942 till 21 april 1942 på ett liknande sätt som i Cholm (se kartan ovan).  De höll ett området i 12 månader och 18 dagar och var hela tiden försörjda av Luftwaffe. Striderna fortsatte fram till oktober 1942 trots att de inte längre var omringade.
Obergruppenführer och Waffen-SS generalen Theodor Eike, som var befälhavare för SS-divisionen Totenkopf,   tilldelades Järnkorset med eklöv för denna insats.

 

Flygplanet i skölden visar på Luftwaffes insatser under belägringen.

 

 

 

Krimskölden

Krim Skölden instiftades 7 juli 1942 till minne av den tyska offensiven på Krimhalvön september 1941 och första halvan 1942.

Infanterigeneral Eric von Manstein blev chef över 11-armen den 12 September. Han kunde då omringa 100 000 ur den Röda Armén norr om Krim. Därefter intog han Krim, Sevastopol och Kertj sundet trots kraftigt sovjetiskt motstånd.

 

En tidigt tillverkad Krimsköld

 

 

 

En Krimsköld ifrån mellanperioden.

Lägg märke till nyansen jämfört med den tidiga ovan.

 

En sent tillverkad Krimsköld.

Det verkar som sköldarna blir mörkare ju nyare de är! Kanske beror detta på att man vill göra dem mer dramatiska.

 

 

 

Kubanskölden

Kubanskölden efter fälttåget 1943 är numera relativt ovanlig. Det är inte mycket utforskat om denna sköld i den nya formen än.

Kuban skölden instiftades 21 september 1943 för striderna vid brohuvudet Kuban under tiden februari 1943 tills det övergavs i oktober.

 

 

 

 

 

Lappland Skölden

Lappland Skölden var den sista officiellt antagna skölden som antogs 1 maj 1945 dagen efter Hitlers död. Skölden skulle erkänna de ansträngningar som gjorts av soldaterna i den Tyska Lappland Armén senare kallad 20:e Bergsarmén i Nordnorge och Finland under befäl av General Franz Böhme.

Den blev till redan under februari 1945. Den började skrivas in i soldatböckerna i april samma år. Soldaterna fick en skiss hur de skulle tillverka dem. Först efterkrigsslutet tillät engelsmännen att den bars i deras sektor.

Denna sköld hade aldrig något hakkors i klorna på örnen därför kunde den fortsätta att användas efter kriget.

Här visas en sådan urkund med skiss.

Lägg märke till att urkunden är utgiven den 20 juli 1945. Dvs. flera månader efter krigsslutet. Detsamma gäller de flest sådana dokument som påträffats.

 

Här är en Lapplandssköld tillverkad efter kriget och anses därför vara en 57-a. Dessa har rundad nederdel.

 

Ytterligare en Lappland 57:a

 

Ytterligare en Lappland 57:a

 

 

 

Sköldar ifrån fälttåg
Vinterslaget i Öster 1941/42
Armbindlar ifrån fälttåg

 


ÅTER

 


courtesey of the 57 Forum on German Combat Awards