Ytbehandling av medaljer, utmärkelser och märken

 

Precis som tidigare så kan man indela ytbehandlingen i tre olika kvalitéer.  Hög-, medel- och lågkvalitativa. Dessa är använda på motsvarande material till utmärkelserna.

Brännlackering

Det enklaste är brännlackering. Utmärkelser och märken lackades i rätt kulör och brändes sedan för att bli hållbarare. Man fick en acceptabel produkt som tyvärr snabbt började åldras. Det är inte ovanligt att hitta brännlackerade utmärkelser med det mesta av ytbehandlingen borta.

Här en brännlackerad utmärkelse för Sårad.

 

 

Medel kvalitén

Medel kvalitén består ofta av enkel försilvring eller motsvarande. Det är en tunn ytbehandling som ofta börjar resa sig i form av bubblor. Ofta är det utmärkelser gjorda av zink som är ytbehandlade på detta sätt. Silverdoppade märken har en ytbehandling som påminner om silver men den består vanligen av olika blandningar av nickel.

Här ett Krigsförtjänstkors för civila tillverkat av Deumer
med en enkel silverdoppad ytbehandling.

Som synes så har det mesta av den enkla försilvringen gett sig av.

 

Utmärkelse i silver för Närkamp

Även här är det inte mycket med försilvringen längre

 

Välgjord ytbehandling.

Utmärkelse i silver för Närkamp

Här har man förbehandlat zinken och sedan gjort en gedigen ytbehandling.

 

Den bästa ytbehandlingen gjordes i kombination med en passande legering som tombak. Det är en välgjord och tjockare plätering ofta på bra material som tombak, men det förekommer också hos en del tillverkare på märken av zink. När det gäller silvervalörer så är det oftast bra nickellegeringar som kommer ifråga. Förgyllningen är mycket speciell och lätt att särskilja ifrån dagens förgyllningsnyanser. Man använde sig av brännförgyllning. Det var en mycket farlig metod som bestod av en typ av amalgam som tillverkades av kvicksilver och äkta bladguld. Utmärkelser för marinen  och piloter i guld är bra exempel på denna metod.

Här är en utmärkelse för kombinerad Pilot och Observatör

Här är ett Närkamp i guld tillverkad av C.E. Juncker.

 

 

En  annan exklusiv ytbehandling som användes var emaljering. Detta är en tidsödande metod med ett mycket fint resultat. Den görs genom att glaspulver rörs upp i en slamfärg som läggs på en yta av mässing. Sedan upphettas detta i en ugn så att glaset bränns fast på ytan. Detta får ofta ske i flera lager för att rätt nyans och utseende skall ske. Resultatet blev mycket vackra utmärkelser som t.ex. Moderskorsen m.fl. Dagens kopior är i stället gjorda med plastmaterial.

Moderskors i guld

 

 

Här är ett Krigsförtjänstkors av tombak för soldater som är bronspläterad

 

 

Här ett Krigsförtjänstkors för civila  i tombak med en bättre silverplätering

 

 

 

 

Samlingssidan